Пам'ять оперативна DDR4 для Ryzen на що потрібно звертати увагу при виборі пам'яті AMD?

ddr4 AMD Ryzen


В кеш L3 дані потрапляють вже з оперативної пам'яті. Для цього використовується двоканальний контролер пам'яті, який підтримує максимум по два модулі SDRAM DDR4 в кожному каналі і працює на одній частоті з Infinity Fabric. Спочатку інженери AMD були обережними і оголосили, що система може працювати тільки з DDR4-2133/2400/2667, і на те у них були вагомі причини. Зокрема, якщо в кожному каналі встановлено по два модулі пам'яті, контролер не завжди може «витягнути» передачу даних на тій частоті, яка підтримується самою пам'яттю. Через те, що двоканальний контролер є «вузьким місцем» процесора, необхідно дуже ретельно вибирати пам'ять, адже навіть якщо теоретично материнська плата дозволяє зробити розгін (а враховуючи доступні множники, сучасна пам'ять може працювати також на частотах 2933 МГц, 3066 МГц і 3200 МГц), не факт, що його вийде зробити в реальності.

В AMD розставили пріоритети

Коментуючи ситуацію, що склалася, компанія AMD опублікувала в своєму блозі даний дослідження різних факторів, що впливають на продуктивність платформи Ryzen в іграх. Насамперед потрібно перевірити, чи встановлена ​​у вашій системі новітня версія ПО AGESA 1.0.0.6 (або вище), яке дозволяє більш точно налаштовувати пам'ять для максимальної віддачі. Найсвіжіший на сьогодні код AGESA був представлений в кінці травня, і ряд виробників материнських плат не відразу почали його встановлювати в BIOS. Але зараз AGESA 1.0.0.6 підтримує кожен вендор, так що при необхідності потрібно просто оновити BIOS.

Що цікаво, разом з AGESA 1.0.0.6 підсистема пам'яті Ryzen з'явилася з двома новими функціями - це GDM і BGS. І хоча вони значно покращують життя «звичайних користувачів» і частково компенсують обмеження контролера пам'яті, в разі якщо ви хочете вичавити зі своєї системи максимум, навіть інженери AMD рекомендують їх відключити. І зараз ми розберемося чому.

Функція GearDown Mode (GDM) включається автоматично для будь-якої пам'яті, що працює на швидкості вище DDR4-2666. GDM дозволяє модулю RAM працювати на половинній частоті від своїх справжніх можливостей, коли потрібно зберігати значення (latching) команд або адрес. Такий консервативний підхід дозволяє досягти більш високих частот роботи пам'яті, збільшити сумісність компонентів і підвищити стабільність. Але для любителів розгону ця функція зводить нанівець всі старання, так як вона скасовує виставлені в BIOS спеціальні значення.

Друга функція - це BankGroupSwap (BGS). Вона являє собою новий механізм мапінга пам'яті в AGESA 1.0.0.6, який змінює спосіб звернення до фізичних адресами пам'яті на самих модулях. Суть ідеї полягає в тому, щоб оптимізувати обробку запитів з урахуванням архітектури системи і таймінгів конкретних модулів, встановлених у вашому комп'ютері. Але як показує практика, зрушення продуктивності відбувається не на користь ігрових додатків, а скоріше допомагає вирішувати розрахункові завдання.

Таким чином, якщо ви хочете домогтися максимальної віддачі саме в іграх, потрібно відключати BankGroupSwap. А якщо ви ще й провели ретельний підбір таймінгів і домоглися стабільної роботи системи з розігнаної пам'яттю, то відключати потрібно і Geardown Mode.

Цікаві результати також показало порівняння аналогічних тимчасових і двохрангових модулів. Незважаючи на очікування багатьох оглядачів, установка двохрангових модулів дозволяє отримати приріст продуктивності в іграх на Ryzen. Як відомо, з однорангові модулем легше досягти більш високої частоти, в той час як двохрангові модулі відрізняються можливістю паралельної роботи встановлених модулів за рахунок функції Rank Interleaving. І у випадку з Геймінг на Ryzen, ця оптимізація дає свої плоди.

Так важлива частота або таймінги?

При дослідженні впливу таймінгів на роботу ігрових додатків, в AMD прийшли до висновку, що вдалий підбір параметрів може привести до набагато більш високих результатів в реальних іграх, ніж при використанні установок за замовчуванням або автоматичних налаштувань, таких як MSI A-XMP. Тести виробника показали, що, підбираючи таймінги вручну, можна домогтися більш високих результатів, ніж довіряючи розгін логіці материнської плати - навіть при самій новій версії BIOS.

Втім, є і сторонні тести, які говорять про прямо протилежне: важливіше все-таки частота модулів, яка повинна бути високою. Чи дасть установка швидких (і дорогих) модулів з великими таймінгами приріст істотніше, ніж ручна настройка таймінгів в модулях простіше? Найпростіше перевірити це в реальному експерименті.

Коментарі

Популярні публікації