ПЛАТФОРМИ B450, B550 І X570 З ПРОЦЕСОРНИМ РОЗ'ЄМОМ AM4 - В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

 Чіпсет B450, B550 І X570 з процесорним роз'ємом AM4 - в чому їх різниця?


Материнські плати з чіпсетом AMD B550 нарешті з'явилися в продажу, однак їх вихід породжує певні питання, найголовніший з яких - чи варто здійснювати апгрейд комп'ютера? У цій статті ми розглянемо всі аспекти платформи B550 і пройдемося по її основних відмінностей від інших платформ з процесорним роз'ємом AM4. Сподіваємося, що це допоможе вам зробити поінформований вибір при підборі компонентів для комп'ютера на базі процесора AMD Ryzen.

БАГАТО ПЛАТФОРМ, АЛЕ ОДИН РОЗ'ЄМ AM4: У ЧОМУ Ж РІЗНИЦЯ?

Хоча всі материнські плати, обговорювані в цій статті, володіють одним і тим же процесорним роз'ємом (AM4), відмінність - який вони використовують чіпсет і визначає їх функціональність. Основні відмінності описані нижче.

ПІДТРИМКА ПРОЦЕСОРІВ, НИНІШНІХ І МАЙБУТНІХ

Спочатку інформація про підтримку процесорів з мікроархітектури Zen 3 (серія Ryzen 4000) материнськими платами з чіпсетами B450 і X470 була неясною. Компанія AMD оголосила, що не збирається забезпечувати сумісність нових чіпів зі старими платформами. Однак, на щастя, її офіційна позиція змінилася, і тепер рішення про реалізацію сумісності приймає виробник материнської плати.

Відзначимо, що компанія MSI завжди мала намір реалізувати підтримку процесорів Zen 3 в якомога більшій кількості своїх материнських плат з чіпсетами B450 і X470. З цією метою після випуску процесорів Zen 3 для цих плат стане доступною спеціальна бета-версія BIOS.

У той час як старі плати з чіпсетами B450 і X470 вимагають для використання процесорів Zen 3 спеціальну бета-версію прошивки BIOS, платформи B550 і X570 підтримують їх офіційно. Таким чином, підтримка процесорів, що встановлюються в роз'єм AM4, виглядає наступним чином:


Головне:

  • Платформи B550 і X570 підтримують процесори з мікроархітектури Zen 3 офіційно.
  • На даний момент чіпсет B550 не підтримує процесори Ryzen, випущені до 3000-ї серії, причому навіть підтримка процесорів 3000-й серії обмежена моделями, які не мають вбудованого графічного ядра.
  • Після оновлення BIOS підтримка процесорів лінійки Zen 3 з'явиться в материнських платах на базі чіпсетів B450 і X470.

ПЕРЕДОВІ ІНТЕРФЕЙСИ LIGHTNING PCIE 4.0 І M.2 GEN 4

Шина PCIe новітньої версії 4.0 пропонує фантастичну швидкість для всіх, кому потрібна максимально швидка графічна підсистема або підсистема зберігання даних. Вона відкриває нову еру в еволюції периферійних пристроїв: відеокарт, накопичувачів, мережевих адаптерів і т.д. Як і очікувалося, підтримка цієї шини реалізована в материнських платах MSI на обох нових чіпсетах, B550 і X570.

Подвоюючи пропускну здатність у порівнянні з попереднім стандартом - до фантастичних 64 ГБ / с, шина PCIe 4.0 буде використовуватися наступним поколінням периферії, що стане в нагоді і для професійних додатків.

На ринку вже представлено нове покоління накопичувачів з інтерфейсом M.2, які пропонують неймовірно високу швидкість читання і запису даних - до 5000 МБ / с при послідовному читанні! Це робить їх ідеальним вибором для професіоналів, що працюють з великими файлами, що містять вихідні фото- та відеоматеріали. Настільки швидка підсистема зберігання даних значно прискорить весь робочий процес.

ПІДТРИМКА ПЕРЕДОВИХ МЕРЕЖЕВИХ КОНТРОЛЕРІВ І НАКОПИЧУВАЧІВ

Професіонали, яким потрібно зберігати великі обсяги даних, часто покладаються на мережеве сховище, підключений до локальної комп'ютерної мережі. Однак при використанні інфраструктури попереднього покоління передача таких даних може виявитися занадто повільної. Крім того, для підключення швидкісних накопичувачів з метою локального зберігання даних можуть знадобитися додаткові слоти M.2.
Багато плат MSI серії B550 наділені і швидшими мережевими контролерами, і великим числом слотів M.2, ніж їх попередниці серії B450, тому вони краще підходять для професійних додатків.

ВБУДОВАНИЙ АДАПТЕР WI-FI 6: БЕЗПРОВІДНА ЗВ'ЯЗОК НОВОГО СТАНДАРТУ

Багато материнських плат MSI серії B550 не вимагають установки додаткового адаптера для підключення до бездротових мереж, оскільки вони вже наділені вбудованим адаптером Wi-Fi 6. Сюди входять моделі MPG B550 GAMING CARBON WIFI, MPG B550 GAMING EDGE WIFI, MPG B550I GAMING EDGE WIFI, MAG B550M MORTAR WIFI.

ФРОНТАЛЬНІ ИНТЕРФЕЙС USB-C: ЗРУЧНЕ ПІДКЛЮЧЕННЯ ПЕРИФЕРІЇ

Всі материнські плати MSI серії B550 наділені фронтальним інтерфейсом USB-C, який дозволяє із зручністю підключати периферійні пристрої нового покоління. Щоб скористатися його перевагами, потрібно відповідний комп'ютерний корпус - такі моделі з підтримкою USB-C є і в асортименті MSI.

СИСТЕМА ЖИВЛЕННЯ: ДЛЯ ПРОЦЕСОРІВ НИНІШНЬОГО І МАЙБУТНЬОГО ПОКОЛІНЬ

Система живлення моделей серії B550 була поліпшена в порівнянні з серією B450, щоб жодним чином не обмежувати потенціал навіть самих потужних процесорів AMD.

Якому чіпсету варто віддати перевагу?

ЧИ ВАРТО заміна материнської плати з чіпсетом B450 / X470?

Компанія AMD офіційно дозволила виробникам материнських плат реалізовувати підтримку процесорів Zen 3 в моделях на базі чіпсета B450. Тому якщо єдиною причиною апгрейда є сумісність з новими процесорами, змінювати наявну плату з чіпсетом B450 сенсу немає.

Ми не знаємо, чи отримають всі доступні на ринку материнські плати з чіпсетами B450 і X470 підтримку нових процесорів AMD. Однак компанія MSI випустить оновлення для якомога більшої кількості своїх моделей, щоб користувачі змогли випробувати всі переваги передових чіпів Ryzen, не змінюючи свою материнську плату. Ми будемо тримати вас у курсі!

Втім, материнські плати MSI серії B550 привносять масу додаткових функцій, тому якщо вам потрібні швидкісні інтерфейси, поліпшена стабільність при розгоні, потужна система живлення - і все це за порівняно доступною ціною, то така модель буде відмінним вибором.

КОМУ КРАЩЕ ПЕРЕЙТИ НА ПЛАТФОРМУ B550?

Якщо щось із зазначеного нижче для вас вірно, перехід на материнську плату MSI серії B550 матиме сенс:

Вам потрібна шина PCIe 4.0 для підключення високошвидкісних периферійних пристроїв наступного покоління, включаючи відеокарти.

Ви хочете реалізувати весь швидкісний потенціал твердотільних накопичувачів з інтерфейсом M.2 Gen4 (Швидкість послідовного читання: до 3400 МБ/с).

Вам потрібно доступна за ціною материнська плата, сумісна як з нинішніми, так і з майбутніми процесорами Ryzen високого класу.

Ви хочете використовувати високочастотну оперативну пам'ять (до 4800 МГц). 

Вам потрібні вбудовані мережеві адаптери Wi-Fi 6 і 2.5G Ethernet.

Ви хочете отримати доступ до ряду преміальних функцій, які вперше стають доступними на масової платформі AMD.

Кожна материнська плата MSI серії B550 спроектована таким чином, щоб впоратися з найпотужнішими процесорами серії Ryzen, як нинішнього, так і майбутнього покоління. Тому якщо ви хочете отримати максимум зі свого чіпа Ryzen, відповідь на питання про необхідність апгрейда буде очевидним - так!

КОМУ ПОТРІБНО ПЕРЕЙТИ НА ПЛАТФОРМУ X570?

Деяким професіоналам може знадобитися ще більша обчислювальна потужність і більш широкі можливості апгрейда, ніж ті, які пропонує платформа B550. Для них ідеальним вибором будуть материнські плати MSI серії X570. Дану платформу слід віддати перевагу, якщо:

Ви використовуєте більше чотирьох пристроїв з інтерфейсом USB 3.1.

Ви використовуєте більше шести пристроїв з інтерфейсом SATA.

Ви використовуєте більше трьох твердотільних накопичувачів з інтерфейсом M.2 в режимі PCIe Gen4.

Коментарі

Популярні публікації