Як читати дані про використання стокового ЦП смартфону Android - навантаження процесору

У Ice Cream Sandwich в опції розробника Android є опція "Показати використання процесора", яка додає напис на екран (див. знімок екрана нижче). Моє питання: як мені читати дані? Я здогадався, що імена пакетів - це поточний процес, але що означає червоний і зелений стовп? Крім того, якими є 3 числа поверх пакетів?  

Завантаження процесора Андроїд

Відповідь: перша цифра вказує рівень навантаження процесору на протязі 1 хвилини, друга за дрібом цифра вказує таке ж навантаження яке зафіксовано на протязі 5 хвилин і третя за дробом цифра вказує навнтаження процесору на протязі останніх 15 хвилин.

Як читати данні в описі нижче.

Розуміння навантаження процесора Андроїд - коли слід хвилюватися?

Це повинно бути середнє значення навантаження Андроїду. Wikipedia є хороша стаття про це. Цифри показують середнє навантаження процесора в різні часові інтервали.

 

Зліва направо: остання хвилина / останні п'ять хвилин / останні п'ятнадцять хвилин 

Показати завантаження ЦП. Показує показники ЦП у верхній частині екрану, показуючи цифрами у особливий спосіб, скільки ЦП використовується. 

«Зелений - час в призначеному для користувача просторі, червоний - час в ядрі, синій - час переривання» 

середнє навантаження: 0,09, 0,05, 0,01

Більшість людей мають уявлення про те, що означають середні показники навантаження: три цифри представляють середні значення протягом поступово більш тривалих періодів часу (середні значення за одну, п’ять та п’ятнадцять хвилин), і що нижчі цифри краще. Більші цифри представляють проблему або перевантажену машину. Але який поріг? Що становить середні значення "хорошого" та "поганого" навантаження? Коли вас повинно турбувати середнє значення навантаження, а коли слід скористатися, щоб виправити це якомога швидше?

По-перше, невелика довідка про те, що означають середні значення навантаження. Ми почнемо з найпростішого випадку: машини з одним одноядерним процесором.

Аналогія руху процесорної швидкості

Одноядерний процесор схожий на одну смугу трафіку. Уявіть, що ви оператор мостів... іноді ваш міст настільки зайнятий, що стоять машини, вишикувані в ряд. Ви хочете повідомити людей, які рухаються у потоці на вашому мосту. Пристойною метрикою було б, скільки машин чекає в конкретний час. Якщо жодна машина не чекає, водії, що приїжджають, знають, що можуть переїхати зразу. Якщо попередні авто затримуються, водії знають, що їх чекають затримки.

Отже, операторе мостів, яку систему нумерації ви збираєтесь використовувати? Як на рахунок:

  • 0,00 означає, що на мосту взагалі немає руху . Насправді, від 0,00 до 1,00 означає, що перешкод немає, і машина, що прибуває, просто поїде прямо далі.
  • 1.00 означає, що міст точно має завантаженість. Це все ще добре, але якщо рух стане трохи інтенсивнішим, справа буде сповільнюватися.
  • більше 1,00 означає резервне копіювання. Скільки? Ну, 2,00 означає, що загалом є дві смуги автомобілів - одна смуга на мосту і одній смузі варто чекати. 3.00 означає, що загалом є три смуги - на мосту працює одна смуга, а двум смугам варто почекати. І т.д.


 Отже, ви кажете, що Ідеальне НАВАНТАЖЕННЯ - 1,00?

Ну не зовсім так. Проблема з навантаженням 1,00 Полягає в тому, що у вас немає запасу. На практиці багато сисадмінів проведуть лінію в 0,70: «Потрібно Дивитися на це» емпірічне правило: 0,70 Коли середнє НАВАНТАЖЕННЯ залішається вищє> 0,70, це час, щоб дослідіті, де і чому все становится гірше.

А як щодо мультипроцесорів? Моє навантаження говорить 3,00, але все працює нормально

Маєте чотирипроцесорну систему? Це також нормально з навантаженням 3,00.

У багатопроцесорній системі навантаження відносно кількості доступних ядер процесора. Позначка "100% використання" становить 1,00 для одноядерної системи, 2,00, для двоядерної, 4,00 для чотирьохядерної тощо.

Якщо повернутися до аналогії з мостом, «1.00» насправді означає «дорожній рух на одну смугу». На односмуговому мосту це означає, що він заповнений. На двополосному мосту вантаж 1,00 означає, що він має 50% пропускної здатності - заповнена лише одна смуга, тому є ще одна ціла смуга, яку можна заповнити.

Те ж саме з центральними процесорами: навантаження в 1,00 - це 100% завантаження процесора на одноядерну коробку. На двоядерній коробці навантаження 2,00 становить 100% завантаження процесора.

Багатоядерний та багатопроцесорний

Поки ми розглядаємо цю тему, давайте поговоримо про багатоядерність проти багатопроцесорності. Для цілей продуктивності машина з одним двоядерним процесором в основному еквівалентна машині з двома процесорами з одним ядром кожен? Так би мовити грубо. Тут є багато тонкощів щодо кількості кеш-пам’яті, частоти передач процесів між процесорами і т. Д. Незважаючи на ці більш точні крапки, для визначення величини завантаження процесора має значення загальна кількість ядер, незалежно від того, як у багатьох фізичних процесорах ці ядра поширюються. 

Давайте повернемося до нашої теми

Давайте подивимось на середні показники навантаження, виведені з uptime:

~ $ uptime
23:05 до 14 днів, 6:08, 7 користувачів, середнє навантаження: 0,65 0,42 0,36
Це на двоядерному процесорі, тому у нас є багато в запасі. Я навіть не буду думати про це, поки навантаження не стане і не залишиться вище 1,7 або близько того.

А як же ці три числа? 0,65 - середнє значення за останню хвилину, 0,42 - середнє значення за останні п’ять хвилин, і 0,36 - середнє значення за останні 15 хвилин. Що підводить нас до питання:

Яке середнє значення я повинен спостерігати? Одну, п’ять чи 15 хвилин?

Для цифр, про які ми говорили (1.00 = це наче один процесор або ядро), ви повинні дивитись на середні значення за п’ять або 15 хвилин. Чесно кажучи, якщо ваше навантаження процесору підскочить вище 1,0 в середньому за хвилину, ви все ще почувахєтесь добре.

Це коли 15-хвилинне середнє йде на північ від 1,0 і залишається там вище, то ось до чого вам потрібно придивитись, (очевидно, як ми дізналися, приєднайте ці цифри до кількості процесорних ядер у вашій системі). Тобто 1 одиниця в показниках навантаження дорівнює одному ядру процесора.

Отже, кількість ядер важливо для інтерпретації середніх значень навантаження... як я можу дізнатися, скільки ядер має моя система?

З інструкції до вашого телефону, або з опису cpu-info на сайті продавця спробуйте отримати інформацію про кожен процесор у вашій системі.


Коментарі

Популярні публікації