IPTV - як під'єднати

IPTV & TV
IPTV - як під'єднати до телевізору.

Відео


iptv
IPTV прийшло до будинків громадян, а у багатьох пакет уже включений безкоштовно при підключенні інтернету до ПК. З таким станом справ дивитися IPTV канали можна або на ПК, або підключити кабель до телевізійної приставки, але залишившись без інтернету. Допоможе у такій ситуації роутер. Є ще один недешевий варіант (як правило – нові ЖК панелі), це телевізор з виходом в інтернет. Знову ж таки з одним застереженням, немає свободи в роботі з інтернетом. Зрозуміло на такому телевізорі можна дивитися ролики з YouTube і навіть спілкуватися Skype, але не написати сайт або відредагувати своє відео і переслати другові/подрузі не вийде.

Тепер головне: будь-який вибраний із способів вимагає грошових вкладень і не малих. Так як підключити домашній ЕПТ телевізор до IP TV сигналу потрапляючому на ПК?!

Я розповім як зробив приємне сім'ї і додав до перегляду на старому телевізорі Samsung CS-21F5R ще більше 100 IPTV каналів, не витрачаючи при цьому кругленьку суму грошей. Я вивів відео трансляцію ТБ програм із комп'ютера на телевізор.

Перше, що було помічено, коли відкрити по порядку два вікна VLC плеєра з ТБ каналами IPTV на ПК, то можна дивитися абсолютно різні канали і перемикати їх незалежно один від одного. Швидкість, яку надає мій оператор по локальній мережі 10 Мбіт/с, для звичайних двох ТВ каналів вистачає з головою і ще для виходу в інтернет залишається (95% каналів йде в звичайному, SD ТВ-форматі).

Далі потрібно вивести картинку IPTV на другий монітор, в моєму випадку це старий ЕПТ телевізор. Перша думка була через перехідник із відеокарти D-Sub на RCA (відео та аудіо входи на телевізорі). До речі, на старому телевізорі виявилися тільки RCA вхід/вихід і все. Але погуглів зрозумів, пошуки перехідника займуть час і вимагають грошей (хоча можливо комусь і підійде саме такий варіант, виведення сигналу IPTV). Погляд торкнувся третього виходу на відеокарті Asus EN9600GT TOP, підписаного як V-Out (тобто відео-вихід). Він дуже схожий на S-Video, але не будучи таким видає сумісний сигнал.

Кабель із вилкою S-Video можна підключати на відеокарті до розетки V-Out, пластиковий стрижень при цьому входитиме з трохи більшим натягом, а центральні три стрижі не використовуються. Але не навпаки - вилка V-Out (постачається разом з відеокартою) просто не увійде в розетку S-Video.

При підключенні до V-Out на відеокарті за замовчуванням використовується S-Video, в якому лінії яскравості та кольоровості розділені. Підключаємо комплектний кабель перехідник V-Out vs Компонентний (YCbCr/YPbPr) безпосередньо до виходу відеокарти V-Out, а з трьох (червоний, синій, зелений) сигнальних виходів потрібно вибрати синій для підключення до ТБ "Композитним" кабелем з роз'ємом RCA або як ще його називають "тюльпан", аналог "AV in" (чотирьох-піновий, 3,5 мм міні джек).

При підключенні композитного роз'єму RCA відбувається автоматичне визначення відеокартою і переключення в режим "композит". Інший кінець кабелю RCA підключаємо до телевізора та "вуаль-ля"! На телевізор виводиться другий незалежний робочий стіл з комп'ютера (автоматично встановлюється драйвером відеокарти, але якщо відразу встановилося як дублювання дисплея, то в налаштуваннях потрібно вручну вказати: розширити робочий стіл на другий дисплей (телевізор, портативний DVD, будь-який монітор з AV входом) .

Запускаємо IP TV у плеєрі VLC та перетягуємо мишкою з монітора ПК на телевізор (другий монітор). Керуючи плеєром з клавіатури, натисканням кнопки "F" перейти в повно екранний режим.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Звук IPTV

Це ще не все, тепер потрібно підключити звук так, щоб роздільно мовилося IPTV на телевізорі, при цьому не заважаючи серфити по інтернету з ПК або дивитися незалежно від ЕПТ телевізора IPTV канали з комп'ютера. Для цього потрібно два фізично роздільних аудіо виходи з ПК. Я встановив у PCI слот розширення додатково, що залишилася від минулого ПК аудіо карту від Creative, Sound Blaster Live! 5.1.

Під час встановлення з'ясувалося, що на Win7 Х64 древні драйвера не мають цифрового підпису, і ОС просто відмовлялася коректна встановити драйвера. Вирішилося завдання лише кнопкою F8 під час завантаження Win7, потрібно вибрати з пропонованого меню, завантаження без перевірки цифрового підпису. Пізніше встановлення програми Setup Ready Driver Plus вирішила задачу в автоматичному режимі.

Можна ще простіше вчинити, підключити роз'єм, на материнській платі є розпинування (аудіо вихід) на передню панель ПК, який є фізично окремим аудіо виходом. Зараз усі сучасні ПК комплектуються вже окремими аудіо виходами спочатку. Один аудіо вихід так і залишаємо для озвучування ПК, в другий Audio out підключається кабель через перехідник з 3.5 mini jack vs RCA від телевізора.

При цьому звук IPTV каналу ще не йтиме з телевізора окремо від ПК. Для цього потрібно вказати в налаштуваннях VLC плеєра, у вкладці Аудіо вибрати вивід звуку через підключений роз'єм від телевізора (в моєму вигляді Creative SB Live!). Коли ж захочеться незалежно подивитися IP TV, але вже у себе на ПК, запустивши VLC плеєр повторюємо налаштування виводу звуку і потрібно вказувати підключений роз'єм з колонками від ПК. Щоб не переналаштовувати кожен раз VLC плеєр, краще використовувати один VLC плеєр встановлений в ОС для ПК, а другий Portable VLC нехай запускатиметься з флешки або диска (D:) і умовно використовуватиметься для телевізора.

На цьому можна було б поставити крапку, але ще потрібно незалежно керувати IP TV каналами під час перегляду IP TV. І тут на допомогу приходить чудова програма Peanut Butter Pointer для почергового керування двома мишками із двома незалежними курсорами. Я використовував блютуз миша Microsoft, вказавши в налаштуваннях перемикання каналів на додаткові кнопки миші. Чим не пульт управління, відмінності лише у формі. А для ПК знайшлася у залишках провідна миша.

Кімнати у квартирі поділяє одна стінка, по різні боки якої знаходяться ПК та телевізор. Провід провів через наскрізний отвір двох суміжних розеток 220v, що виходять у різні боки стінки. Зрозуміло, краще якщо все буде без дротів. Це зрозуміло.
Все працює, на телевізорі переключивши відео вхід, канали IP TV перемикаються за допомогою другої мишки.

Також можна підключити ще один екран до RCA відео/аудіо виходу на телевізорі та продублювати IP TV канал. Наприклад, поставити LCD панель на кухні і підвести дроти з RCA роз'ємами. Звичайно, це вже не незалежне IP TV (те, що дивляться на першому телевізорі, дублюється на другому і ніяк інакше), але для кухні цілком робоча схема.

І так маємо три телевізори (один із них на моніторі ПК) з IP TV каналами не втрачаючи повноцінного виходу в інтернет з одного кабелю, приклавши при цьому мінімальні витрати. Схему виведення IP TV можна змінювати, виходячи з технічних вимог у кожному конкретному випадку.

Все це трохи складне і роутер з ТБ приставкою вирішить таке завдання легше і швидше.

upd. Знайшов альтернативний драйвер для Windows 7 на звукову карту Creative Sound Blaster Live! 5.1 - http://kxproject.lugosoft.com/down.php?language=en

Мітки інфо: IPTV, IPTV на телевізор, налаштування IPTV

Коментарі

Популярні публікації