HDR Pro і HDR 10 та Dolby Vision Це Одне і Те Ж?

HDR Pro і HDR 10: Це Одне і Те Ж?

У цій публікації я збираюся пояснити, додати трохи ясності з цього приводу. Якщо ви шукаєте новий телевізор (або навіть просто випробовуєте, який із них має кращі зображення), то, сподіваюся, ці статті проллють світло на всі ваші запитання щодо різної термінології, такої як "Високий динамічний діапазон" або "HDR10 PRO".


Що Таке HDR (Високий Динамічний Діапазон)

Перше, що слід зазначити, це те, що, якщо ви не знайомі з HDR (High Dynamic Range), це технологія, яка використовує можливості яскравості сучасних телевізійних дисплеїв для виробництва матеріалу з більш високою точністю кольору та контрастністю.


Динамічний діапазон вимірює контраст між найтемнішими та найяскравішими точками, які може показувати екран. В результаті, чим більше це значення, тим більше контрастність екрану розглянутого телевізора.

Однак HDR має набагато вище значення nit в порівнянні з найбільш поширеними телевізорами, які можуть відображати тільки SDR (Standard Dynamic Range). Він також має великий діапазон налаштувань колірної температури, які дозволяють краще контрастувати і чіткість в умовах недостатнього освітлення. Контраст між світлим і темним кольорами призведе до підвищення якості зображення, оскільки HDR підвищить точність кольору.


На ринку існує кілька типів стандартів HDR, які здаються досить схожими. Однак незначні варіації надають конкретні переваги або недоліки, які ви повинні враховувати, купуючи новий телевізор. Наприклад, фільм Blu-ray може підтримувати один стандарт (або кілька), але не інші. Для потокової передачі 4K-контенту як Netflix, так і Disney+ вибрали окремий тип HDR.

Що Таке HDR Pro?

HDR Pro - це маркетингова термінологія LG для посилання на підтримку HDR10. Просто так! У той час як телевізори, призначені Super HDR, також можуть відтворювати як HDR10, так і Dolby Vision.

Зовсім недавно ви побачите, що HDR 10 Pro використовується частіше, ніж HDR Pro, щоб уникнути плутанини.

Можливо, буде корисно розбити, що ці терміни означають для вас, тому ось короткий опис:


Dolby Vision

Що таке Dolby Vision - це фірмовий формат HDR від Dolby Laboratories, один з перших, хто з'явився на телевізорах поряд з HDR10.

Dolby Vision - це найдосконаліша HDR-система на сучасному ринку. Він підтримує теоретичну стандартну яскравість 10 000 ніт, що робить його здатним до 12-бітної глибини кольору та неймовірної якості зображення, що робить його найякіснішим HDR на сучасному ринку.


Однак вся ця потужність коштує дорого! Dolby має ліцензійну плату за використання своєї технології, яка майже завжди передається кінцевому споживачеві.

Чим відрізняється HDR10 від Dolby Vision в телевізорах

Формат HDR10 був створений в дивній співпраці між Sony і Samsung, про яку ви, можливо, не знаєте! Пізніше він підтримується PS4 Pro, Xbox One S і Xbox One X як формат Blu-ray 4K. Це технологія, яка може виробляти 1,000 ніт яскравості та 10-бітної глибини кольору.

З іншого боку, оскільки HDR10 використовує фіксовані метадані для передачі даних яскравості, він не є дуже «динамічним» за своєю природою, що призводить до хорошої якості зображення, але неоптимального. У темніших сценах кольори стають перенасиченими, але в Dolby Vision метадані динамічні, тому яскравість змінюється, щоб відповідати тому, що на екрані.

Основною же відмінністю Dolby Vision від HDR10 є глибина кольору. Будь який телевізор, здатний відтворювати Dolby Vision, повинен мати 12-бітну панель екрану, пікову яскравість 4000 ніт і підтримку широкого спектру ґами. Ґама Rec.2020 є необхідним колірним простором для Dolby Vision, тоді як HDR10 повинен працювати до DCI-P3.

Однак, на відміну від Dolby Vision, HDR10 є у вільному доступі та з відкритим вихідним кодом, і будь-який бренд може використовувати його.

HDR10+

Співпраця між Sony та Samsung спрямована на розробку технології, яка може відповідати або навіть перевершувати Dolby Vision. Він просто автоматично коригує контраст від однієї сцени до іншої існуючим лише для того, щоб виправити цю відсутність динамічного відображення кольорів у HDR10. Значення яскравості і глибини кольору такі ж, як і у попереднього покоління, 1000 ніт і 10 біт.

Це також відкритий формат.

HLG

Є ще HLG - це нова технологія, яку створили BBC і NHK. Розшифровується як гібридний лог-гамма. Він має багато переваг, але в основному зосереджений на прямій трансляції.

Однак для розрахунку яскравості він ігнорує метадані, дозволяючи екрану приймати рішення. Цікаво відзначити, що він працює на SDR-дисплеях.

Advanced HDR Advanced HDR - це технологія Technicolor з трьома різними підстандартами HDR

.

SL-HDR1: використовує HLG як базу, орієнтуючись на телевізійні трансляції; (сумісний з дисплеями SDR)

SL-HDR2: схожий на HDR10+ і Dolby Vision; (містить метадані для динамічного відображення тонів)

SL-HDR3: покращена версія SL-HDR1; (вводить метадані для динамічного налаштування тону в реальному часі)

HDR Pro (HDR 10 Pro або HLG Pro)

Що таке HDR Pro і як він працює? Дуже просто, це запатентований алгоритм LG для динамічної зміни вмісту з метаданими або без них.

Однак на більш пізніх телевізорах (після моделей 2018 року), як було сказано раніше, LG більше не використовує фразу HDR Pro для опису HDR 10 Pro або HLG Pro; Ряд специфіки розглянутих вище технологій був знятий. (HLG не використовує метадані; тим часом HDR 10 може бути, а може і не бути)

Але підтримка HDR Pro означає, що телевізор може читати HDR-контент, але не може відтворювати його в повному розумінні цього слова. Таким чином, модель може мати 10-бітну матрицю, але, наприклад, не підтримувати широку колірну гамму для фактичного відображення яскравих зображень, зроблених в HDR. Можливо, екран не здатний виробляти 1000,1000 ніт яскравості, хоча будь-який телевізор із сертифікацією UHD Premium повинен пропонувати пікову яскравість <>,<> ніт, щоб претендувати на цю сертифікацію.

HDR Pro - це маленьке шахрайство від LG

Цікаво, що алгоритм LG майже завжди відхиляє дані, щоб в основному «вгадати» найкраще рішення залежно від того, що відбувається на екрані.


А як щодо Cinema HDR?

Cinema HDR - це термін LG, щоб сказати, що він включає підтримку чотирьох різних типів стандартів високого динамічного діапазону (HDR), включаючи Dolby Vision і HLG.


TL;DR

LG - добре зарекомендував себе і авторитетний виробник телевізорів. Їхня прихильність інноваціям, зокрема технології HDR, зробила їх популярним брендом для багатьох споживачів, коли вони купують свій наступний телевізор. Однак те, що ви можете не знати про LG, полягає в тому, що всі маркетингові матеріали розроблені для стимулювання продажів і не обов'язково відображають справжні технічні характеристики або можливості продуктивності, коли справа доходить до перегляду відеовмісту під час вашої нової покупки. Найкращий спосіб переконатися, що ви отримуєте максимальну віддачу від своїх інвестицій, – це дослідити, перш ніж робити будь-які покупки – навіть якщо це від такої відомої компанії, як LG! Тим не менш, ми сподіваємось, що ця публікація в блозі була корисною, коли ви шукаєте ідеальний телевізор, який відповідає як бюджету, так і вимогам.

Коментарі

Популярні публікації